Entradas

Mostrando entradas de septiembre, 2019

Ajudar els nens a esdevenir lectors. Jacqueline Kerguéno.

- Perquè els pares s’angoixen quan als seus fills no els agrada llegir? Els pares s’angoixen quan el fet que no els agrada llegir als seus fills afecte els seus estudis i al seu desenvolupament per afrontar-se al món. Però a l’escola pensem que per a molts pares els és indiferent que lliguen un llibre o estiguen ven la televisió.  - Què és el que allunya a un xiquet d’un llibre? No llegir alguna cosa que els agrada. Llegir un llibre per obligació i no per voluntat pròpia. - Penses que un xiquet petit al qual no li agrada llegir influeix en el fet que en un futur li puga agradar? No. Pense que si a un xiquet o xiqueta no li agrada llegir és perquè  no ha trobat o no li han donat l’oportunitat de escogir un llibre que li agrade i li faça cada volta més ganes de llegir. Per tant, no pense que pot influir en un futur al xiquet o xiqueta, ja que al futur, tindrà l’oportunitat de escogir i començar a descobrir la màgia que hi ha als llibres.

CONFERÈNCIA: Mira'm als ulls

Carme Morera i Tona Calaà  han vingut a la nostra universitat per a parlar-nos de la literatura inclusiva en l’educació. Carme és periodista i escriptora. És mare de tres fills, i un d’ells es una xiqueta anomenada Carme que te dificultat en mobilitat muscular, per tant, no pot controlar el baveig. La xiqueta esta operada dels ulls, dels peus i altres com els renyós. L’autora Carme, fa una critica i li demana a la seua filla que escriga les seues experiències que ha viscut amb la seua família. Una de les critiques que fa la filla de Carme és que quant era petita tothom li tractava com a una mascota, però ara que s’ha fet més major ningú la vol al seu costat. També conta que la gent li mira diferent a la resta per el baveig, els seus trets... Critiques que fa Carme a un dels seus llibres com es “Mira’m als ulls”. Aquest llibre l’autora ho ha anomenat així per critica als que no miren als ulls com quan no ho fan amb la seua filla. Realitzar aquest llibre, li ha servir d’...

POEMANIA. Anna Ballester

En aquesta activitat, hem de respondre les qüestions o amb els companys del grup, hem de posar-nos d'acord amb les respostes i realitzar un poema. Si l a girafa  fora un color, quin seria? Blau Si fora un sabor, quin seria? Dolç Si fora un arbre o una planta, quin seria? Un pi Si fora una part del cos, quina part seria? Una cama Si fora un paisatge, quin aspecte tindria? Desert Si fora una època de l'any o un moment del dia, quin seria? Agost Si fora un sentiment, quin sentiment seria? Alegria Aquest és el nostre poema: LA GIRAFA A la selva hi havia una girafa molt especial era blava i amb sabor dolç ideal. El seu millor amic Epi sempre li deia que la seua cama era tan gran com un pi. La girafa es va pedrer amb el seu germà Albert, i dos dies després es van trobar amb un desert. Totes aquestes experiències ella guarda i conta històries cada tarda.

REFLEXIÓ. Joan Brossa.

"La poesia és un joc de miralls que ens permet veure l'altra banda del poema" Joan Brossa. REFLEXIÓ Joan Brossa, dona tant de sentiment a els seus poemes que permet que el lector prenga un protagonisme molt especial. Ens ensenya a activar la mirada i a desenvolupar la imaginació. Com va dir ell mateixa “En la vida només hi ha la nit i la imaginació”

Marc Granell

Marc Granell  va nàixer en 1953 a València. És poeta i escriptor. Va estudiar filologia i va participar activament en el esclat cultural i literari dels anys setanta a València. Va fundar la revista Cairell amb altres escriptors de la seua generació, i aquest va significar un punt de partida per a les noves veus que sorgien en el panorama literari de l’època. No només escriu i publica, sinó que també dirigeix col·leccions que serviran per a descobrir nous valors. Alguns llibres que va publicar a finals dels anys 70 són Llarg camí llarg (1977) amb el qual va guanyar el premi Vicent Andrés Estellés, Notícia de la tribu (1978), Refugi Anstent i Materials per una mort meditada (1979).  En l’àmbit de la poesia destaquem els poemaris  Fira desolada (1991), Versos per a Anna (1998), Corrent de fons (1999) i Matèria d'ombra (1999) A continuació, presentem el poema que hem triat: LA SETMANA Dilluns i dimarts son durs de passar, Dimecres, dijous, ja es ...

Tautograma

QUÈ ÉS UN TAUTOGRAMA? Un tautograma es un poema fet de mots que comencen tots amb la mateixa lletra. El nostre tautograma és el següent: Blanca balla ballet, Julia juga amb jubilats Carla canta amb Carmen Paula passeja pel parc Andres abans alegre anava.

Endevinalles

QUÈ ÉS UNA ENDEVINALLA? Una endevinalla expressada de manera rítmica, generalment orientada al públic infantil i juvenil. Totes les endevinalles presenten un enigma a resoldre, posant en joc la intel·ligència  del receptor. La nostra endevinalla es la següent: Podem trocar-los tant al zoo com a la selva, tenen el nas més llarg que un tren, i amb les orelles podrien fins i tot volar. Saps per quin animal t'estic preguntant? "ELS ELEFANTS".

Limerick

Definició de Limerick És un gènere codificat de  nonsense.  També es un gènere propi de la literatura infantil anglosaxona. A més, té una estructura molt característica. Estructura del limerick Primer vers:  indicar qui n'és el protagonista. Segon vers:  indicar quina és la qualitat més característica del protagonista. Tercer i Quart vers:  Contar què és el què fa el protagonista. Cinquè:  l’epítet final, de caràcter extravagant. Seguidament, es presenta les dos poemes realitzats a l'aula de forma grupal. LIMERICK 1.  La vaca Catalina Hi havia una velada una vaca redona com una tomaca. quan s'alçava pel mati anava a passejar  es passava tota la vesprada buscant menjar i cada cap de setmana es banyava en una cloaca. LIMERICK 2.  El conill Felip El conill Felip menjava una carlota quan jugava amb el seu amic amb una pilota. La seua mare sempre la reganyava i...

Gemma Lluch

Per què la Literatura Infantil  i Juvenil ha estat considerada paraliteratura? Paraliteratura és un terme que es queda al marge del que considerem literatura com a tal. Per tant, la Literatura Infantil i Juvenil es considera paraliteratura, ja que les seues característiques específiques són diferents de la literatura per adults. DEFINICIONS: LECTOR MODEL --> aquell autor que participa en el text identificant elements tancats.  COMPETÈNCIA LITERARIA --> tracta d'un procés d'aprenentatge en el qual el xiquet o xiqueta desenvolupa les seues capacitats i destreses entre els seus coneixements literaris, habilitats i actituds. INTERTEXTUALITAT --> és la relació que existeix entre un text i altres textos. HIPERTEXTUALITAT -->  fa referència al conjunt de textos dels quals l'autor busca per diferents vies la informació necessària per a completar el text utilitzant plataformes com vídeos, imatges, gràfics i documents. PARATEXTUALI...

L'article de Michel Tournier

EXISTEIX UNA LITERATURA INFANTIL? Al llibre titulat "Divendres" Michael Tournier ens diu que no existeix una literatura infantil com a tal, sinó que existeix una literatura escrita per adults i destinada per a adults adaptada als infants. EN EL CAS QUE EXISTISCA, COM HAURIA DE SER? La literatura infantil jauría de aconseguir desenvolupar la imaginació i les emocions del alumnes. Per tan, es molt important, ja que contribueix al desenvolupament social, emocional i cognitiu del xiquet o xiqueta. QUINS ASPECTES DEL MÓN DE LA LITERATURA INFANTIL DENUNCIA MICHEL TOURNIER? Denuncia al mercat editorial que traca a tots les lector com a iguals. Per apuesta manera, Tournier no va publicar el seu llibre literari infantil. ESTEU D'ACORD AMB LA VISIÓ DE LA LITERATURA INFANTIL QUE EXPOSA TOURNIER? Si que estic d'acord amb el que ens diu Tournier sobre la literatura infantil, ja que les editorials posen restriccions a l'hora de publicar un libre infantil.

Què és la literatura?

La literatura catalana infantil és un  fenomen que es produeix de manera definitiva al segle XIX. Es tracta d'un  conjunt de textos literaris dirigits per als xiquets i xiquetes amb l'objectiu de fomentar la seua lectura i escriptura i el seu interés per llegir.  A més està caracteritzat per l'augment de la seua imaginació. La lectura literària aconsegueix  iintroduir-se en l'àmbit escolar i ser considerada part fonamental en l'aprenentatge infantil, aportant el tractament de temes al seu àmbit i sobretot, els valors.  Així mateix, la literatura es converteix en una activitat plena de creativitat exigint al lector un una recreació imaginativa del seu contingut per arribar a ser crítics del mateix text i de la resta.