1ª Ressenya


1ª Ressenya

LES AVENTURES DE COLLA

Dades del llibre: BROSETA, Teresa. Unes vacances de profit. Editorial: Andana, Valencià. Les il·lustracions són de CORREDERA, Carlos i l’epíleg de PARRELLADA, Ada. Ed 2013.

Teresa Broseta Fandos va nàixer en 1963 a València. És llicenciada en Ciències de l’Educació per la Universitat de València. També es va llicenciar en pedagogia l’any 1986 i en 1993 en Filologia Hispànica per la UNED. Va començar a escriure abans de l’adolescència, quasi sempre poesia i algun que altre relat breu. Al 2000 va escriure llibres per a xiquets. També ha publicat poesia, teatre i narrativa per a adults en castellà i valencià. Ha guanyat nombrosos guardons, com el Premi Vicent Silvestre “Les costures del mas”, o el Premi Barcanova “ Operació Tarrubi”.

Carlos Corredera es il·lustrador, creador i pintor amb sede en Valencia. Des de xiquet va acudir a classes de pintura, realitzant la seua primera exposició individual en 1995. A més, va estudiar disseny gràfic en la “Escola d’Art  i Superior de Disseny” de Castelló. Actualment és component de la sèrie pictòrica “Els Buits Quotidians”.

L'obra Unes vacances de profit, es narren els esdeveniments en la vida de Tina decideix convidar als seus amics Clàudia, Guillem, Yao i Marc al mas dels seus avis a les vacances de pasqua. Allí tindran un bon menjar i bona companyia. A més a més, gaudiran d’un fum d’activitats: veure el naixement d'un vedell, buscar un tresor per casa, fer volar un catxerulo, caure per un forat, i trobar  una ciutat dintre d'una cova.

Aquesta obra és un llibre de colla en el qual es treballa l‘acceptació i el respecte. També cal dir que és un llibre actual i realista, ja que tracta sobre unes vacances de Pasqua que viuen junts uns amics. El que vol transmetre el llibre és fer que el lector o la lectora es senta identificat amb el que llig. Es donen situacions quotidianes en la vida dels infants, des de la perspectiva de diferents personatges. Com que els personatges també són diferents entre ells, és més probable que el lector o lectora se senta identificat amb algun d’aquests. Com he dit abans, es tracta d’un llibre realista però amb un punt fantàstic. Com per exemple, el moment de la recerca del tresor per la casa dels iaios. 

L’estructura del llibre, és de caràcter narrativa, ja que consta d’un plantejament , on es presenta el personatge principal, en aquest cas Tina i les vacances amb la seua colla. Seguidament, trobem el nus de la historia, el moment el qual la colla de Tina viu unes aventures al mas dels seus avis. El desenllaç de la historia arriba quan Tina i els seus amics han viscut una sèrie d’aventures amb moments inesperats com caure per un forat i ser rescatada per la valenta Tina. A la fi, van desfruitar tots d’unes vacances de pasqua molt divertides.

Si parlem del llenguatge, els diàlegs són clars. Es pot identificar en tot moment qui parla, i a més hi ha una diferència entre els diàlegs dels xiquets i xiquetes i els dels pares i iaios. Cadascun utilitza un llenguatge diferent d'acord a la seua edat, la colla entre ells, els pares de Tina i els iaios. També podem destacar que la complicitat que hi ha entre els personatges és evident des del principi del llibre. Des de les primeres pàgines, els diàlegs enèrgics i alegres, fan que es creu una atmosfera agradable i de complicitat. Per exemple, quan tots recolzen a Tina a guiar l ́expedició a la cova, les paraules dolces de Neleta a Marc perquè estiga tranquil que va poder menjar moltes coses riques, o inclús quan tots reconeixen l'esforç de Guillem en la cova "T ́has portat Guillem". A la fi, la narració ofereix un final acabat i feliç, continuant en la mateixa línia idealista de tota la història, creant una sensació de felicitat en acabar de llegir. 

Quant als personatges, són molt importants. És important valorar la varietat de personatges que apareix en el llibre. El llibre presenta als personatges d’una manera que fa que els seus lectors puguen sentir-se identificats.Tina té molts amics, hi  ha xiquets o xiquetes més grans o més petits, hi ha un xiquet d’altra cultura, un altre amb una malaltia. També apareix xiquetes valentes i xiquets més poregosos, ja que trenca l’estereotip de gènere, però tots són amics i els agrada jugar a inventar-se aventures. 

Respecte a les il·lustracions, cal destacar la tècnica que empra l’il·lustrador Carlos Corredera. Utilitza la geometria i les masses ben delimitades per a trobar solucions figuratives sovint conceptuals. Al llibre “Unes vacances de profit” no predominen les il·lustracions, ja que acompanyen a el text.

Per concloure, m’agradaria destacar que el llibre Unes vacances de profit transmet valors tan importants com l’amistat i el respecte. També se li dóna importància al fet de gaudir d’un bon menjar i viure moltes aventures, però de vegades tendeix a la idealització. Amés, he volgut destacar el tema de els estereotips perquè hi en dia es important fer-li entendre als xiquets i xiquetes la importància que te la igualtat entre ells. A la fi, aquesta  narració ofereix al lector un final feliç i tancat. 




Comentarios

Entradas populares de este blog

Llibre "El vell i el far" de Lliris Picó

valoració animació lectora dia 21 d'octubre

Comentario del taller de lectura: ALLÀ ON VIUEN ELS MONSTRES